SİTEDE ARA

BAYEUX DUVAR HALISI...
04 Şubat 2018

Orijinali yıllardır Fransa’da olan Romanesk döneminin en büyük ve en iyi korunan resimsel yapıtlarından birisi olan Bayeux işlemeleri, şimdi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun 950 yıl sonra ilk kez ülkeden çıkmasına izin vermesiyle birlikte İngiltere’ye gidiyor. Ortaçağ Avrupası'nda üretilmiş en önemli ve ilginç sanat eserlerinden birisi olan Bayeux Duvar Halısı, daha önce 1803 yılında Napoleon Bonaparte tarafından Paris’ e getirilmiş, 1945 yılında da Louvre Müzesi’nde sergilenmiştir. Bu yüzden de hem İngilizler, hem de Fransızlar için çok büyük önem taşımaktadır.

 

Bayeux Duvar Halısı Ortaçağ Avrupası’nda üretilmiş en önemli ve ilginç sanat eserlerinden biridir. Eserin İngiltere’nin istilası sonrası yaklaşık olarak 1073-1083 yılları civarında yapıldığı kabul ediliyor. Halı, Fransa’nın Bayeux kentindeki “Musée de la Tapisserie de Bayeux” de -Bayeux Halı Müzesi- sergilenmektedir. Boyu yaklaşık olarak 0,5 metreye 70 metredir. Katedralde payeden (yapıda taşıyıcı ayak) payeye uzatılarak sergilenmiştir. Kanaviçe olduğu söylense de daha çok duvar kilimini andırır. Bayeux Halısı, Romanesk döneminin en büyük ve en iyi korunan resimsel yapıtlarından biridir.  (Avrupada 9. yy dan başlayarak 12.yy ortalarına kadar etkinlik gösteren sanat akımına Romanesk dönem ve ya Roman sanatı denir). Ayrıca Erken Hıristiyanlık Sanatı’nın dinsellik içermeyen nadide örnekleri arasındadır.

 

Halıda tarihi bir olay anlatılmaktadır. Halı, olaylar tazeyken hazırlanmıştır ve İngiltere’nin Normandiya’lı Fatih William (1028-1087) tarafından işgali konu alınırken, geri planda siyasi entrikalar da anlatılmıştır. Sahnelerin üzerine Latince başlıklar yer almaktadır. İşlemeyi oluşturan parçalardan bir tanesinde bir din adamı, karsısındaki kadının suratına vurmaktadır. Bu olayın başlığı olan Latince yazının üzerindeki metin, henüz çözülememiştir. Bu şeklin altında da iki çıplak insan resmi bulunur. İnsanlardan bir tanesinin cinsel organı özellikle resmedilmiştir. Tarihçiler resmedilen bu sahnenin, o dönemde bilinen bir skandala ait olduğunu öne sürmektedir. Sahne, işlemenin sonraki dönem kopyalarında sansürlenmiştir. İşlemede anlatılan öykü sırasında gerçekleşen beklenmedik bir doğa olayı da resmedilir. 1066 yılı dünyadan görülen Halley kuyruklu yıldızı, Orta Çağ inanışına göre yaklaşmakta olan felaketin habercisi olarak değerlendirilmiştir. Harold’un (Harold Godwinson veya II. Harold -  1022-1066- İngiltere'nin son Anglo-Sakson kralıdır. Harold 6 Ocak 1066 tarihinden aynı yıl 14 Ekim günü yapılan Hastings Muharebesine kadar başta kalmıştır) tahta çıkışından 4 ay sonra görünen kuyruklu yıldız, Fatih William tarafından da zaferinin ilahi bir işareti olarak değerlendirilmiştir. Bu halı bir nevi savaşın gözler önüne serilmesini sağlamıştır.

 

Bayeux halısı, Fatih William’ın kardeşi Bayeux Piskopozu Odon(1030-1097) tarafından ısmarlanmış ve Bayeux Katedrali’nin 1077’de ki kutsama töreni için hazırlanmıştır. Kraliçe Matilda’nın sarayında çalışan kadınlar tarafından işlenmiştir. Halıyı tasarlayanlar ise askeri bilgiye sahip olan erkeklerdir.

A
B
İNGİLTERE KRALI II.HAROLD
NORMANDİYALI FATİH I. WILLIAM
BAYEUX KATEDRALİ
C
D
E
BAYUEX DUVAR HALISI
BBC BAYEUX DUVAR HALISI
60 SECONDS HISTORY
TANITIM
  • YORUMLAR (0)
  • YORUM YAP
    • İlk yorumu sen yap.
  • Ad Soyad E-mail Adres Yorum